site stats

Kotlety Ziemniaczane Z Pieczarkami I Serem


Kotlety Ziemniaczane Z Pieczarkami I Serem

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i serem to pyszne i łatwe do przygotowania danie. Są to smażone placuszki, których głównymi składnikami są ziemniaki, pieczarki i ser. Mogą być podawane jako danie główne lub jako dodatek do obiadu.

Przygotowanie kotletów ziemniaczanych jest proste. Najpierw potrzebujemy ugotowanych ziemniaków. Najlepiej użyć ziemniaków, które nie są zbyt wodniste, na przykład ziemniaków typu B. Po ugotowaniu i ostudzeniu, ziemniaki należy dokładnie rozgnieść lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. To będzie nasza podstawa kotletów.

Kolejnym ważnym składnikiem są pieczarki. Pieczarki trzeba drobno posiekać. Można je również zetrzeć na tarce, ale drobne kawałki dodadzą ciekawą teksturę. Pieczarki można lekko podsmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu, na przykład oleju lub masła. Podsmażenie pieczarek sprawi, że stracą część wody i ich smak będzie bardziej intensywny. Po podsmażeniu należy je ostudzić.

Następnie potrzebujemy sera. Najlepiej nadaje się ser żółty, który dobrze się topi, na przykład gouda lub edamski. Ser trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ser doda kotletom wspaniałego smaku i pomoże im się związać podczas smażenia.

Teraz łączymy wszystkie składniki. Do rozgniecionych ziemniaków dodajemy podsmażone i ostudzone pieczarki oraz starty ser. Dodajemy również jajko, które pomoże związać masę. Można dodać jedną lub dwie łyżki mąki pszennej lub bułki tartej, jeśli masa jest zbyt luźna. Masę dobrze wyrabiamy rękami, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Można też dodać posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek dla dodatkowego aromatu.

Formujemy z masy niewielkie placuszki, podobne do małych kotletów. Grubość kotletów powinna wynosić około 1-2 centymetrów. Aby uformować kotlety, można lekko zwilżyć ręce wodą, aby masa się nie kleiła.

Przygotowujemy patelnię z rozgrzanym olejem. Kotlety należy smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż będą złociste i chrupiące. Czas smażenia każdej strony to zazwyczaj około 3-5 minut. Ważne, aby olej był dobrze rozgrzany, ale nie dymił, aby kotlety się nie przypaliły, a jednocześnie dobrze usmażyły w środku.

Po usmażeniu, kotlety można odsączyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i serem najlepiej smakują na ciepło.

Doskonale pasują do nich różnorodne sosy. Popularny jest na przykład sos śmietanowy z koperkiem, sos czosnkowy lub po prostu kwaśna śmietana. Mogą być podawane jako samodzielne danie z surówką lub jako dodatek do mięsa czy ryby.

Ten przepis jest bardzo elastyczny. Można dodawać inne warzywa, na przykład drobno posiekaną cebulę podsmażoną razem z pieczarkami, lub różne rodzaje sera. To świetny sposób na wykorzystanie resztek gotowanych ziemniaków i stworzenie pożywnego posiłku.

Kotlety Ziemniaczane Z Pieczarkami I Serem kuchnianawypasie.pl
kuchnianawypasie.pl
Kotlety Ziemniaczane Z Pieczarkami I Serem kuchnianawypasie.pl
kuchnianawypasie.pl
Kotlety Ziemniaczane Z Pieczarkami I Serem kuchnianawypasie.pl
kuchnianawypasie.pl
Kotlety Ziemniaczane Z Pieczarkami I Serem kuchnianawypasie.pl
kuchnianawypasie.pl
Kotlety Ziemniaczane Z Pieczarkami I Serem kuchnianawypasie.pl
kuchnianawypasie.pl
Kotlety Ziemniaczane Z Pieczarkami I Serem www.olgasmile.com
www.olgasmile.com

Potresti essere interessato a →